Male boginje i u Beogradu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 8.11.2017. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica  registrovana su ukupno 65 slučaja malih boginja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta tri meseca, a najstarija 48 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnoj grupi starijih od 20 godina.

Većina obolelih osoba (92%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 63% je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod pet obolelih osoba.

Obolele osobe nisu bile u kontaktu sa osobama sa područja Kosova i Metohije, niti sa osobama sa sličnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališta. Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Svi oboleli su hospitalizovani na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić”, odnosno na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja.

Imajući u vidu napred navedeno, uključujući i rezultate obuhvata MMR na nacionalnom i okružnom nivou u poslednjem petogodišnjnjem periodu ciljne populacije, kao i epidemiološku situaciju morbila u susednoj Rumuniji, epidemiološka situacija morbila se može smatrati pretećom.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR