Fokus na zapošljavanje mladih i smanjenje nezaposlenosti

0

Ministar Zoran Đorđević prisustvovao je Nacionalnom dijalogu za zapošljavanje mladih: novi pristupi – novi izazovi, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar Đorđević rekao je da se u cilju brže i kvalitetnije integracije mladih u svet rada, sprovode mere aktivne politike zapošljavanja, koje se planiraju kroz godišnji Nacionalni akcioni plan zapošljavanja koji donosi Vlada Republike Srbije.

„Tokom 2017. godine, u programe i mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je 42.317 mladih do 30 godina starosti,  što je 35 odsto  od ukupnog broja  onih koji su uključeni u ovaj program“, naveo je Đorđević i dodao da ovaj podatak pokazuje da se prioritet, u okviru politike zapošljavanja, daje upravo mladima.

Prema rečima ministra Đorđevića, najveći broj nezaposlenih mladih  uključen je u mere aktivnog traženja posla, a njihova svrha je da upoznaju nezaposlene sa stanjem na tržištu rada i da ih obuče za traženje posla i predstavljanje poslodavcu, kao i u sajmove zapošljavanja gde nezaposleni  i poslodavci imaju direktnu vezu.

„U okviru mera koje podrazumevaju značajnija finansijska sredstva koja se daju poslodavcu, oko 3500 mladih iskoristilo je  stručnu praksu,  a 2.902-je  je završilo obuku za razvoj preduzetništva. Subvenciju za samozapošljavanje  dobilo je 846-oro, dok  analize pokazuju da preduzetništvo kod mladih treba i dalje stimulisati.“, rekao je Đorđević.

Ministar Đorđević osvrnuo se na posetu izraelskoj kompaniji „Veriest“ i rekao da su oni voljni da zaposle novih 100 mladih ljudi koji se bave IT-jem, jer su prepoznali talenat naših mladih upravo u ovoj oblasti.

„Vlada Republike Srbije je, prepoznavši potrebu za IT stručnjacima, u okviru pilot projekta, pružila šansu za prekvalifikaciju 100 mladih ljudi, a u toku je još 900“, rekao je Đorđević i istakao da prostora za zapošljavanje mladih ima, samo je potrebno odrediti strategiju i smer kretanja.

Ministar je napomenuo da će se pored većih izdataka za zapošljavanje i prekvalifikaciju, sprovesti i analiza tržišta rada u Srbiji kako bi se ustanovilo gde je i kog nivoa obrazovanja potreban kadar i rekao da će Republika Srbija kroz privlačenje investitora koji dolaze u našu zemlju i otvaraju nova radna mesta, animirati ih upravo da zapošljavaju  mlade.

„Imajući u vidu nedostatak radne snage želimo da se usredsredimo na prekvalifikaciju mladih, kao i da tamo, gde postoji potencijalna mogućnost razvijanja neke industrije, budući mladi naraštaji budu edukovani baš na tim poslovima, Vlada Srbije želi da to bude njen prioritet“, rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da je izrada Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za 2018. godinu u toku i da je trenutno u fazi usklađivanja sa socijalnim partnerima. Kako je naveo, u njemu će mere APZ biti redizajnirane prema rezultatima evaluacija mera iz prethodnih godina, kao i prema iskustvima u realizaciji mera, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja fokus svog rada i u narednom periodu usmeriće na zapošljavanje mladih i smanjenje nezaposlenosti “, zaključio je ministar Đorđević.

Izvor: minrzs.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.