Dosledno sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma

0
Bolnica VITA Novi Sad

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević posetio je danas romsku porodicu Hasime Hajrizi u Subotici, koja je obuhvaćena projektom ,,Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji“.

Ivanišević je tom prilikom izjavio da je inkluzija romske zajednice pitanje za srpsko društvo, koje, kako je naveo, zna da prihvati i pruži podršku ljudima koji su drugačiji.

Ova romska porodica je primer da Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja nije mrtvo slovo na papiru, istakao je on, dodajući da Vlada Srbije nije nikada imala dilemu kako treba da se ophodi prema ranjivim kategorijama stanovništva.

Koordinator za inkluziju Roma Subotice Stevan Nikolić najavio je da taj grad priprema lokalni akcioni plan, koji će biti u skladu sa strategijom, uz ocenu da je obrazovanje temelj promene u romskoj zajednici.

Nikolić je izneo podatak da u Subotici ima 2.950 interno raseljenih Roma i 40 porodica koje su se vratile na osnovu sporazuma o readmisiji.

Porodica Hajrizi obuhvaćena je projektom ,,Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji“, koji sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija u partnerstvu sa Danskim savetom za izbeglice i UNHCR-om.

Izvor: Vlada Srbije