Danas se obeležava Svetski dan jabuka

0
Bolnica VITA Novi Sad

Danas se obeležava Svetski dan jabuka, voća koji se u Srbiji gaji na oko 24.000 hektara i čija je prošečna godišnja proizvodnja u poslednje tri godine preko 300.000 tona.

Dan jabuke 20. oktobar u svetu je prvi put proslavljen 1990. godine, s ciljem ukazivanja na zdravstveni značaj tog voća i da bi se demonstrirale mnogobrojne sorte jabuke.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije Veljko Jovanović kazao je Tanjugu da se procenjuje da će 2016. rod jabuka u Srbiji biti preko 350.000 tona.

Najveće površine pod jabuklama u Srbiji su, kako je istakao Jovanović, u opštinama Subotica, Smedervo, Grocka i Čačak, dok se poslednjih godina intenzivno podižu novi zasadi najviše u Vojvodini, Fruškoj Gori i Šumadiji.

Postoji više od 7.000 različitih sorti jabuka.

Jabuka spada u veoma korisne namirnice, jer je bogata vitaminima C,A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i magnezijumom.

U tom voću ima 85 do 90 odsto vode. Jača imunološki šistem organizma, a ima uticaja i u borbi protiv virusa, bakterija, a štiti organizam i od prehlade.

Povodom Svetskog dana jabuka, kompanija Delta Agrar koja se bavi voćarstvom na 500 hektara, danas će napraviti virtuelnu promociju svog voćnjaka jabuka u Čelarevu koji se prostire na 400 hektara i koji je najveći voćnjak u jugoistočnoj Evropi, kako bi predstavila kako se koristi tehnologija u procesu proizvodnje i skladištenja jabuka.

Izvor: Tanjug