Danas se obeležava Međunarodni dan interneta

0
Bolnica VITA Novi Sad

Danas, 29. oktobra, širom sveta obeležava se Međunarodni dan interneta. Broj internet korisnika u Srbiji je 3.550.000.

Srbija je deo globalnog digitalnog sveta sa formiranom internet populacijom od više od tri i po miliona, koja ide u korak sa građanima najrazvijenijih zemalja, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

U Srbiji 65,8 odsto građana su internet korisnici, pri čemu 2.950.000 građana koristi internet svakoga ili skoro svakog dana, a broj korisnika se povećao za 2,5 odsto u odnosu na 2014. godinu, za 10,9 odsto u odnosu na 2013. godinu, a za 17,8 odsto u odnosu na 2012. godinu, rekla je ona.

Matić je naglasila da je upotreba interneta jedan od glavnih pokazatelja razvoja informacionog društva i digitalne ekonomije, rekla je ona, a saopštilo Ministarstvo.

U urbanim područjima 70,1 odsto domaćinstava ima internet priključak, dok je u ruralnim taj procenat 53,2.

Matić je podsetila da u okviru programa za unapređenje obrazovanja pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija, to ministarstvo sprovodi projekat povezivanja svih osnovnih i srednjih škola na Akademsku mrežu Srbije, zahvaljujući kojem će učenici u školama imati besplatan i bezbedan internet naredne tri godine.

Na današnji dan 1969. godine poslata je prva elektronska poruka na Univerzitetu u Kaliforniji.

Izvor: Tanjug