Agencija za zaštitu životne sredine među najuspešnijima u Evropi

0

Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije nalazi se među najbolje ocenjenim agencijama u Evropi, pokazao je najnoviji izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (European Environment Agency- EEA).

EEA je objavila prvi izveštaj o prioritetnim tokovima podataka prema novom sistemu bodovanja za 2016. godinu, navodi se u saopštenju Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Ovim izveštajem daje se ocena dostavljanja podataka o stanju životne sredine za sve zemlje članice i saradnice EEA. Ocenjuje se ukupno 39 zemalja.

Prema ovom izveštaju, Republika Srbija se za indikator “Zaštićena područja”, sa četiri boda, nalazi među šest najbolje ocenjenih zemalja, od 39 zemalja Evrope. Izveštavanje po indikatoru “Zaštićena područja” pripremaju stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Izveštavanje prema indikatoru “Registar ispuštanja i prenosa zagađujućih supstanci” (E-PRTR) pokazuje da je 31 zemlja od 33 ocenjena sa četiri boda, među kojima je i Republika Srbija.

Izveštavanje po indikatoru E-PRTR priprema Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

“Velika nam je čast što smo se tako visoko pozicionirali u izveštajima evropske agencije u segmentu dostavljanja podataka i praćenja indikatora životne sredine”, izjavio je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine i dodao: “Iako Srbija još uvek nije članica EU, ravnopravno učestvujemo u svim aktivnostima kao i agencije zemalja članica. Mesto koje smo zauzeli je priznanje za dosadašnje zalaganje, ali i podstrek za buduće aktivnosti”.

Agencija za zaštitu životne sredine od svog osnivanja 2004. godine sarađuje sa EEA i prvi podaci koji su dostavljeni bili su podaci o kvalitetu vazduha. Osim kvaliteta vazduha u EEA se šalju podaci za ukupno 12 tokova podataka, odnosno indikatora.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.